Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Eurogroup: Δύσκολος για τον Τσακαλώτο ο στόχος εξασφάλισης της δόσης

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 16:00
Αν και οι εκκρεμότητες είναι δύο (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό), ευρωπαϊκές πηγες έλεγαν το βράδυ της Κυριακής στο prototohema.gr ότι θα είναι «δύσκολο να εγκριθεί σήμερα η εκταμίευση της δόσης».....

Με στόχο να αποσπάσει το οριστικό πράσινο φως για τη δόση το συντομότερο -ει δύνατον και σήμερα- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup των Βρυξελλών που αρχίζει στις 16.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας (15.00 τοπική). 


Ως την Παρασκευή οι τρεις βασικές εκκρεμότητες ήταν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Ελληνικού και η βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων μαζί με την αύξηση του αριθμού τους.

Από την Παρασκευή το απόγευμα απέμειναν μόλις δυο εκκρεμότητες καθώς το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) παρέλαβε δεσμευτικές προσφορές από δύο επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ. 

Κατόπιν αυτού η Αθήνα προσβλέπει στην ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.  Ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν το βράδυ της Κυριακής στο protothema.gr ότι θα είναι «δύσκολο σήμερα (σ.σ. την Καθαρά Δευτέρα) να εγκριθεί σήμερα η εκταμίευση της δόσης».

Aπό αυτά τα χρήματα, 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2018, 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. 

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα αλλά θα εγκριθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο αν πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων. 

Νωρίτερα η τρόικα στην Αθήνα

Η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φέρνει πάντως ανησυχία για τα stress test των τραπεζών την ώρα που η τρόικα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά.  

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στο ξενοδοχείο Hilton την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. 

Παράλληλα, τον παράγοντα αστάθειας του "πολιτικού κινδύνου" φέρνει ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση Novartis και κυρίως οι σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις που τη συνοδεύουν, σκορπώντας ανησυχία στην Ευρώπη και στους ξένους επενδυτές. 

Στον αντίποδα ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να αναφερθεί στην πρόσφατη έκδοση 7ετούς ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα άντλησε 3 δις. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 3,5%. Παράλληλα θα πληροφορήσει τους συναδέλφους του Υπουργούς για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (σε “Β” από “-Β”) στην οποία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Fitch, ένα μήνα μετά την αναβάθμιση που είχε κάνει ο οίκος Standard's & Poor's.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης

Εκτός από τη χώρα μας το Eurogroup θα ασχοληθεί με την 8η αποστολή εποπτείας στην Ιρλανδία (post program surveillance) και με τις υποψηφιότητες για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Στις 18.30 ώρα Ελλάδας (17.30 τοπική) της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέμα την τραπεζική ένωση. 

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου