Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ζόραν Ζάεφ: Ο Τσίπρας είναι ειλικρινής και πιστεύει στη λύση του Σκοπιανού

Με την Ελλάδα οικοδομούμε θετικό μομέντουμ για λύση, είπε
Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, λίγο αφότου έγινε δεκτός ως «Μακεδόνας» από την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο - Το ονοματολογικό θα τεθεί στη συνάντηση που θα έχουν Μέρκελ-Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή......

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ειλικρινής, πιστεύει ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε ότι τα δυσκολότερα εμπόδια είναι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης καθώς και η εγγύηση ότι η λύση θα είναι οριστική και θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών, ενώ τόνισε ακόμη ότι τα Σκόπια δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις.


«Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών – αυτό που κάνουμε τώρα – και το πώς θα εγγυηθούμε και στις δύο πλευρές ότι η τελική λύση θα διαρκέσει για πάντα, ότι θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών: αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας», τόνισε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Βερολίνο, όπου έγινε δεκτός από την Άνγκελα Μέρκελ ως ο «Μακεδόνας» πρωθυπουργός.  
Ερωτηθείς για την πιθανότητα η λύση να έχει εξευρεθεί πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Έχουμε τις διαφορές μας στο ζήτημα της ονομασίας. Υπάρχει πιθανότητα να βρούμε λύση, αλλά μόνο αν οικοδομήσουμε τέτοια εμπιστοσύνη και δώσουμε και τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το τι θα είναι αποδεκτό από τον κόσμο. Όχι μόνο από τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, ή τον Ντιμιτρόφ και τον Κοτζιά». 

Ο κ. Ζάεφ, ο οποίος χθες το βράδυ μίλησε σε κλειστή εκδήλωση του Ιδρύματος Friedrich Ebert στο Βερολίνο, διαβεβαίωσε για την ειλικρινή προσήλωση της κυβέρνησής του στην εξεύρεση λύσης: «Έπειτα από 25 χρόνια, πρέπει να βρούμε λύση. Με την ελπίδα ότι θα παραμείνουμε εταίροι με την Ελλάδα με αξιοπρέπεια. Χωρίς αξιοπρέπεια, δεν γίνεται. Και το αντίστροφο: Αν καταστρέψουμε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, ή τις προσδοκίες της, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας. Με αυτό κατά νου, ξέρω ότι θα βρούμε μια λύση που θα δίνει επαρκείς εγγυήσεις στα δύο έθνη, τις δύο χώρες, και θα δίνει ευκαιρίες για το μέλλον», δήλωσε κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η αριστερά είναι πιο ανοιχτή», «πιο θαρραλέα». «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να είναι κανείς αληθινός. Ο ομόλογός μου στην άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας, είναι ειλικρινής. Πιστεύει ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του. Ξέρω ότι η λύση στο θέμα της ονομασίας είναι πολύτιμη για τη χώρα μου. Αλλά και η περιοχή ασφαλώς θα κερδίσει από την λύση του προβλήματος», συνέχισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, για να καταλήξει εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό της και δεν θέλει κι άλλα. «Επομένως πρέπει να βρούμε λύση πριν γίνουμε μέλος της ΕΕ», έκρινε ο Ζόραν Ζάεφ.  

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας «σημαντικό εμπόδιο» για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ κι αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση: «Με την Ελλάδα οικοδομούμε ένα θετικό μομέντουμ προκειμένου να υπερβούμε την μακροχρόνια διαμάχη για την ονομασία. Μαζί έχουμε προσηλωθεί στην διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης και βελτιώνουμε τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών για την πιθανότητα να βρούμε λύση. Για να κάνουμε περαιτέρω βήματα, συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός. Με φιλικό και εποικοδομητικό τρόπο, συμφωνήσαμε σε πράξεις που θα βελτιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Ζάεφ και αναφέρθηκε στην αφαίρεση του ονόματος του Μ. Αλεξάνδρου από το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού προς την Ελλάδα. 

«Οι πράξεις μας δείχνουν την καλή μας βούληση και δείχνουν ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις», τόνισε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα συμφώνησε να άρει τα εμπόδια στη διαδικασία επικύρωσης της δεύτερης φάσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της πΓΔΜ με την ΕΕ, να ανοίξει τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου και να ξεκινήσει τις ενέργειες για το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών. 

Σε ό,τι αφορά την Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Διεύρυνση της ΕΕ και την αναφορά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για ενθαρρυντική θέση, αν και όχι τόσο θετική όσο θα επιθυμούσε και διευκρίνισε ότι χώρα του θα κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2005 και έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά στην εφαρμογή νομοθεσίας. Μίλησε πάντως για «καλή στιγμή» για τα κράτη της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας ώστε η Αθήνα να μπορεί πλέον να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δ. Βαλκανίων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή μεγάλες δυνάμεις, ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία διατηρούν έντονο ενδιαφέρον, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες».

Κληθείς να συμβουλεύσει το αδελφό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για το «μυστικό της επιτυχίας», επισήμανε πως «μείναμε 11 χρόνια στην αντιπολίτευση», ενώ τόνισε ότι χρειάζεται άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, αναγνώρισε ωστόσο ότι το SPD, ενόψει της ψηφοφορίας για την έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου