Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

«Να το πεις της νύχτας σου»: Μια μεταφυσική αστυνομική ιστορία από τον καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη

Περιδιάβαση στην Ελλάδα της κρίσης
Το μυθιστόρημα του καθηγητή Πετράκη έχει έντονα στοιχεία θρίλερ καθώς καταπιάνεται με τις προσπάθειες για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμπορεύονται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα, την απώλεια.....

Μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη περιδιάβαση στην Ελλάδα της κρίσης και κυρίως στη μετάβαση από την εποχή της αμέριμνης ευημερίας στη μνημονιακή μέγγενη επιχειρεί ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Παναγιώτης Πετράκης με το πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο υπό τον τίτλο «Να το πεις της νύχτας σου».


Πολυγραφότατος στο επιστημονικό του πεδίο, ο κ. Πετράκης ο οποίος έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συγγράμματα και βιβλία οικονομικού περιεχόμενου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες σε έγκυρα διεθνή οικονομικά περιοδικά, εκπλήσσει ευχάριστα με την πλοκή της μεταφυσικής αστυνομικής ιστορίας την οποία επέλεξε για να περιγράψει την επίδραση των δυνάμεων της τυχαιότητας στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το μυθιστόρημα του καθηγητή Πετράκη έχει έντονα στοιχεία θρίλερ καθώς καταπιάνεται με τις προσπάθειες για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμπορεύονται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα, την απώλεια. 
Το νήμα του μυστηρίου ξεκινά μια νύχτα στην Ελλάδα του 1998 που, καθώς ετοιμάζεται να μπει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η ζωή δείχνει να κυλά αμέριμνα ή σχεδόν αμέριμνα. Ένας μεσοαστός ανθρωπιστής δολοφονείται και από το σπίτι του εξαφανίζεται η πολύτιμη συλλογή του από γραμματόσημα, στην οποία περιλαμβάνονται οι μοναδικές «κεφαλές του Ερμή» που αποτελούν το όνειρο κάθε φιλοτελιστή. 

Ο αστυνόμος Βελλής θέτει ως στόχο ζωής τη διαλεύκανση του εγκλήματος, αν και τα στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι ελάχιστα. Ο μυστηριώδης φόνος του παθιασμένου φιλοτελιστή συνδέεται με τις ζωές έξι φίλων που εξελίσσονται μαζί με την πορεία της φρενήρους ανόδου της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που τη διαδέχεται αμέσως μετά η κατακόρυφη πτωτική τροπή που πήραν τα πράγματα στη χώρα και την οδήγησαν από το ζενίθ στο ναδίρ. 

Η ματιά του συγγραφέα πορεύεται επί δεκαέξι χρόνια σε δύο παράλληλους κόσμους: στον έναν παρακολουθεί την εξιχνίαση της δολοφονίας του συλλέκτη, στον άλλο τις ανατροπές που έφερε στις ζωές των ηρώων η οικονομική κρίση. Οι δύο κόσμοι επικοινωνούν μεταξύ τους συμπληρώνοντας κομμάτι - κομμάτι το παζλ της υπόθεσης.

Είναι η τυχαιότητα ή το φάντασμα του δολοφονημένου που σαν από μηχανής θεός ενώνει τους δύο κόσμους και επηρεάζει τη διερεύνηση του φόνου; Αναζητώντας τη λύτρωση, το πνεύμα του συλλέκτη είναι εξαρχής μια μεταφυσική παρουσία που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών για το έγκλημα και τους καθοδηγεί στην εξιχνίασή του. Ποιος όμως έχει δολοφονηθεί αλήθεια; Ο συλλέκτης ή μεταφορικά οι ζωές των ηρώων, θύματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει συντελεστεί στη χώρα;

Οι απαντήσεις στην ανάγνωση του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε από τις  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ροπή.

πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου